זכוכית, במבוק ונירוסטה: כך תבחרו כלי בישול ואפיה בריאים לשימוש

כיום כבר ידוע שלא רק המזון שאנחנו בוחרים לבשל משפיע על הבריאות שלנו אלא גם הכלים בהם אנחנו משתמשים כדי לבשל ולאפות אותו, ולמרות זאת השוק מוצף במוצרים שהם לאו דווקא פסגת הבריאות, חלקם שנויים במחלוקת ואחרים מסוכנים ממש.

אילו כלים בטוחים לשימוש ומאילו עדיף להימנע? הנה רשימה שתעזור לכם לקבל החלטה בפעם הבאה שתהיו בחנות כלי בית:

מומלצים לשימוש

freedigitalphotos.net | By imagerymajestic

freedigitalphotos.net | By imagerymajestic

זכוכית – זכוכית היא אחד החומרים המומלצים ביותר לאפיה, בישול ואחסון אוכל מאחר והיא לא יוצרת שום תגובה כימית עם המזון.

במבוק – גם כלי במבוק נחשבים לבטוחים מאוד לשימוש, אלא שהם משמשים בעיקר לאידוי של המזון כך שהם לא מתאימים לכל תבשיל.

נירוסטה וברזל – כלים שנחשבים ליציבים ואינם יוצרים ריאקציות עם האוכל. למרות זאת, כשמדובר בנירוסטה עדיף שלא להשתמש בכלים שרוטים שפולטים יותר מתכת לתוך המזון ולעומת זאת בכלים מברזל עדיף שלא להשתמש לבישול מאכלים נוזליים וחומציים, מאחר והברזל עלול לחדור למזון ולהשאיר בו טעם לוואי מלאכותי.

כלי אמייל – האמייל הוא ציפוי על בסיס זכוכית, כך שגם הוא אינו יוצר תגובות כימיות עם המזון ולכן כלים בציפוי אמייל נחשבים לבטוחים. למרות זאת, חשוב מאוד להקפיד לרכוש כלים באיכות גבוהה, מאחר והציפוי בכלים באיכות נמוכה נסדק ומתפורר במהירות וכך נכנסים אמייל ומתכת לאוכל שלנו.

סיליקון – כלי סיליקון נחשבים לבטוחים עד לטמפרטורה של 220, מעבר לכך הם נמסים אך גם אז אינם פולטים רעלים לאוכל.

מומלצים כל עוד יש עליהם פיקוח

כלי קרמיקה – לכלי קרמיקה (חרס) יש יתרונות וחסרונות. בגדול הם בטוחים מאוד לשימוש ואפילו מעניקים לאוכל טעם מיוחד, וזאת כל עוד הם לא מכילים עופרת שנחשבת למתכת מסוכנת לבריאות. הבעיה היא שכשמדובר בכלים שנקנו ממקומות כמו סין, הודו, דרום אמריקה וכדו' קיימת סכנה שהם מכילים עופרת והפיקוח בארץ על הנושא בעייתי, לכן כרגע עדיף לקנות כלי קרמיקה שיוצרו במקומות כמו מערב אירופה וארה"ב או לחפש כלים שיש עליהם פיקוח אמין.

עדיף להימנע

טפלון – למרות הפופולאריות שלו בעבר, כיום ברור שהוא בעייתי, מאחר והוא פולט גזים רעילים לתוך המזון בעת בישול בטמפרטורות גבוהות וכן נשרט בקלות, כך שמשתחררים שבבים מהחומר לתוך האוכל. הפיתרון כאן הוא או להימנע משימוש בכלי טפלון או לכל הפחות להימנע משימוש בכלים שרוטים ומבישול בטמפרטורות גבוהת.

אלומיניום – כלי אלומיניום נפוצים מאוד מאחר והם זולים וקלים, אך האלומיניום יוצר תגובה כימית עם המזון והשימוש בו מקושר לבעיות בריאות שונות. מסיבה זאת עדיף להשתמש בכלים מחומרים אחרים או לפחות להימנע מבישול ואחסון מזון חומצי בכלי אלומיניום ובמיוחד להימנע מכלים עם שריטות. אגב, ישנם כלי אלומיניום יקרים יותר שעוברים טיפול מיוחד שהופך אותם לבטוחים לשימוש.

פלסטיק – כלי פלסטיק רבים מכילים את החומר הידוע לשמצה PVC, שמשחרר חומרים רעילים שונים למזון בעת חימום, לחץ ואפילו רק כשהוא בא עימם במגע. בשורה התחתונה, אלא כן מדובר בכלי שמיועד לכך, עדיף להימנע מהכנת אוכל בכלי פלסטיק ובנוסף תמיד חשוב להקפיד לקרר היטב את האוכל לפני שמאחסנים אותו בפלסטיקים שונים.

כלים עם ציפוי לא מוגדר – כיום יש כלים בעלי ציפויים שונים, בדרך כלל קרמיים. הבעיה עם הציפויים הללו הם שלא תמיד ניתן לדעת מה בדיוק הם מכילים ועד כמה הם באמת בריאים עבורנו. תחקירים שנעשו בשנים האחרונות הראו שחלק מכלים אלו מכילים מתכות מסוכנות כמו עופרת או חומרים בעייתיים אחרים, ולכן במידה רבה עדיף להישאר עם סירי הנירוסטה הישנים והטובים.

מערכת האתר

מערכת האתר

"מה חדש?" מגזין בריאות שמעניין נשים!
עדיין לא רשומה? לחצי כאן להרשמה


טיפים ומאמרים נוספים: